
Geçtiğimiz haftasonu İstanbul Park’da gerçekleştirilen GranFondo Marmara tam bir festival havasında geçti. Katılım iki gün için de oldukça yüksekti. Bisiklet takımlarının da katılımı yarışı hem daha çekişmeli bir hale getirdi hem de izlemeye gelen misafirlerin daha heyecanlı bir yarış izlemelerine olanak sağladı.
İlk gün, 85 km ve 16 turdan oluşan uzun parkur yarışı vardı. Yüz Bin Koş Spor Kulübü’nden ben ve Göksen Çınar ile birlikte bu yarışa katılacak diğer sporcularımız da sabah 6 gibi İstanbul Park’a gelmiştik. Parkurun tasarımı ve yapısal özellikleri yeni başlayan sporcularımız için önemli bir deneyim kazanma imkanı sunacaktı. İçerisinde çok fazla iniş-çıkış barındıran bu parkur, sert virajları, paletin ve draft açısında sunduğu yoğunluk ile yeni başlayan sporcularımızı fazlasıyla heyecanlandırmıştı.
İşleyiş açısından organizasyonda neredeyse hiçbir problem yoktu. Alana vardığımızda uzun sıralar ile karşılaşmadan hızlıca kaydımızı yaptırabildik. Lisanslarımızı gösterip yarış numaralarımızı alarak formalarımıza ve bisikletlerimize taktıktan sonra heyecanla yarışın başlamasını beklemeye geçtik. 7:30’da yarış bilgilendirmesi için yapılan teknik toplantının ardından start alanındaki yerlerimizi aldık. Start alanında başarılı takımları ve sporcuları etrafımda görünce yarışın hızlı başlayacağına ve heyecanlı geçeceğine emin olmuştum.
Parkurun inişli ve çıkışı olması, çıkışlarda ana grubun ataklarına cevap veremeyen daha amatör sporcuların silkelenmesi ile arkada farklı gruplar oluşuyor ve herkes kendi seviyesinde bir grupla gitmeye başlıyordu.
Yarışın tamamlanmasının ardından PT Akademi standında masaj ve stretching desteğimizi alıp bir sonraki yarış için dinlenmeye çekildik.
İkinci gün kısa parkur yarışında hem bir önceki gün yarışan sporcular hem de kendini uzun parkur için hazır hissetmeyen ama bu parkura kendini hazır hissseden sporcular ile birlikte start alanındaki yerimizi aldık. Bu parkurda bizle birlikte, altyapı sporcularımızdan İpek Günat ve Erdem Baransel de var ve günün sonunda İpek gösterdiği performanlar gene kadınlarda 1. Olarak bizi çok gururlandırdı. Kendisini ve katılan tüm sporcuları tebrik ederiz.
Kısa bir yarış raporunun daha sonuna geldik. Bu tür amatör yarışlar olduğu sürece, ülkemizde spor kültürü daha da gelişeceğine eminiz. Bu yüzden tüm sporcuları bu tarz yarışlara katılmaya davet ediyoruz.
GRANFONDO YARIŞLARI
Gran Fondo, lisanslı ya da lisanssız, amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışlarina verilen isimdir.
İsmi “Gare di fondo” yani “mesafe yarışları” deyiminden gelen bu yarışlar, çogunlukla, katılımcıların yaş ve düzeyine göre, aynı parkurda ama farklı mesafe ve zorluk düzeyinde organize ediliyor. Farklı mesafelerdeki yarışlar “Gran Fondo”, “Mezzo Fondo” ve “Fondo” olarak adlandırılıyor. “GranFondo” şüphesiz aralarındaki en uzun mesafeli olan parkur için kullanılıyor. Avrupa’da on yıllar boyunca oldukça popüler hale gelen geniş katılımlı “GranFondo” bisiklet yarışları diğer kıtalara da yayılmayı ve yoğun ilgi görmeyi başarmış. Bir spor müsabakası, kültürel bir deneyim ya da sosyal sorumluluk hareketi olarak bisiklete binen kitleleri bir araya getiren Gran Fondo’ların en bilinenleri arasında Prosecco Cycling Classic, Novi Colli ve Felice Gimondi müsabakaları önde geliyor.